Website Groninger molens

Veel mensen beseffen het niet, maar Groningen is een echte molenprovincie met ruim 90 authentieke monumentale windmolens, waaronder 55 korenmolens en 28 poldermolens en daarnaast nog enkele Amerikaanse windmotoren en rosmolens. Het is slechts een fractie van de ongeveer 1000 molens die op het hoogtepunt, het einde van de 19e eeuw, draaiden maar het is nog steeds een respectabel molenbezit.

Tegenwoordig draaien de meeste molens ‘voor de prins’ maar enkele korenmolens malen nog steeds voor de verkoop van meel- en graanproducten en een tiental poldermolens heeft nog altijd een functie in waterhuishouding. Van de korenmolens konden 25 molens eveneens gort pellen, ze hadden de beschikking over pelstenen. Twee korenmolens zijn tevens houtzaagmolen: de Bovenrijge in Ten Boer en de Fram in Woltersum. Ook in Wedderveer staat een houtzaagmolen – een zogenaamde spinnenkop. Verder is er nog De David – een kleine molen, ooit gebouwd om de zelfzwichting van de wieken te testen – en in Nieuw-Scheemda staat een tjasker – een kleine poldermolen. Een aantal molens heeft ondertussen bovendien een nieuwe (neven)functie gekregen, als theeschenkerij, restaurant of informatiecentrum.

Hoewel honderden molens inmiddels zijn verdwenen, is vaak wel veel over deze molens te achterhalen en soms zijn ook nog afbeeldingen bewaard gebleven. Op deze site kunt u van alle bestaande en van een groot deel van de verdwenen molens in Groningen gegevens vinden, zoals foto’s, oude ansichten, documenten en mooie verhalen. U kunt alle bestanden online inzien.

De afbeelding boven is een detail uit een virtuele opname van een interieur van Molen De Leeuw in Oldehove. Hieronder de virtuele weergave van het interieur Klik in het object en beweeg naar links, naar rechts, omhoog of naar beneden. Je kunt inzoomen met de shift-toets en uitzoomen met de control-toets of het muiswieltje.

This content requires HTML5/CSS3, WebGL, or Adobe Flash Player Version 9 or higher.

 

 

Presentatie van bijzondere molenopnamen in Oost-Groningen van Ter Apel tot aan de Eemshaven, oftewel van ‘Drinde tot aan t Wad’. Klik op een van de miniaturen en de presentatie loopt vanzelf. Hier bevindt zich de film ‘Tand om Tand’ waarin deze opnamen ondermeer zijn verwerkt.