Cazemier-boerderij, Tolbert

Wolthuis werf Sappemeer

Op de werf bevinden zich een aantal authentieke gereedschappen die nog steeds kunnen worden gebruikt. Toen waren het de mensen van Wolthuis, nu zijn het vrijwilligers die met hart en ziel gebruikmaken van de mogelijkheden die de werf biedt. Schepen en scheepsonderdelen worden gerestaureerd zodat de schepen in de vaart gehouden kunnen worden.

 

Continue reading “Wolthuis werf Sappemeer”

DOMVS NOVAE LVCIS

In opdracht van de stichting Erfgoedpartners fotografeerden we voor het Klooster in Ter Apel tien topstukken. Deze objecten worden onderdeel van het digitaal museum, de Collectie Groningen.

 

Virtual Reality in de Collectie Groningen

This content requires HTML5/CSS3, WebGL, or Adobe Flash Player Version 9 or higher.

Dit beeld van de Heilige Rochus kan met de muis, trackpad of pijltjestoetsen worden geroteerd. Op smartphones en tablets beweeg je het beeld door met de vinger horizontaal te bewegen.

Het echte beeld bevindt zich in het Kruisherenklooster te Ter Apel. Het is het eikenhouten staand beeld van de H. Rochus met het gewonde been, gestoken in een hoge laars. Bij zijn rechterbeen ligt een hond die hem een stuk brood aanreikt. Op zijn hoofd een (pelgrims)hoed met lange klep. Rochus werd in de late middeleeuwen aangeroepen als pestheilige. Ook in het Kruisherenklooster Ter Apel werd een altaarsteen gewijd met relikwieën van St. Rochus.

Eigendom van Klooster Ter Apel, ter nagedachtenis aan dr. E. Smits, mediëvist te Groningen.